Shoppingbag

Je shoppingbag is leeg

Bekijk het aanbod op onze website en voeg producten toe aan je shoppingbag.

Onderhoud

Onderhoud van sieraden

Als je een prachtig sieraad om je vinger, arm of hals draagt, wil je natuurlijk niets liever dan dat deze zo lang mogelijk mooi blijft.
Met het juiste onderhoud kun je nóg veel langer van je prachtige sieraden genieten. Daarom raden wij ook aan om je sieraden goed te reinigen en op te poetsen.
De edelmetalen die gebruikt worden om sieraden te vervaardigen zijn bijna altijd zachter dan de voorwerpen waar het mee in aanraking komt. Hierdoor kun je dus krasjes, butsjes of beschadigingen krijgen op je sieraden. Ook kunnen edelstenen dof worden door verschillende middelen van buitenaf.


Onderhoud zilveren sieraden

Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd zwart worden, dit komt door de zuurgraad van je huid tijdens het dragen of juist doordat sieraden niet gedragen worden. Dit gebeurt door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Door een chemische reactie wordt een dun zwart laagje gevormd op zilveren sieraden.


De huid maakt natuurlijke oliën aan, welke kunnen reageren met zilveren sieraden. Iedere huid is anders, het wil dus absoluut niet zeggen dat iedereen daar last krijgt. Door medicijngebruik, voeding, alcoholgebruik of zweet kan er eerder een reactie tussen huid en sieraad ontstaan. Er is niet één duidelijke oplossing tegen het zwart worden van zilveren sieraden, wel kun je zelf op een aantal dingen letten als je hier last van hebt:

  • Doe je zilveren sieraden af tijdens sporten, zwemmen of schoonmaken. Denk hierbij aan heftig transpireren, chloor en andere schoonmaakmiddelen.
  • Doe je zilveren sieraden 's nachts af en pas weer om nadat je make-up, parfum, haarspray, bodylotion of andere schoonheidsproducten hebt gebruikt.
  • Doe je zilveren sieraden in een sieraden doosje als je deze niet draagt, wel ééntje die je af kunt sluiten. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk zwavelhoudende stofjes bij kunnen komen.
  • Doe je zilveren sieraden af bij langdurige blootstelling aan de felle zon, hierdoor kunnen zilveren sieraden ook zwart worden.

Zilveren sieraden welke zwart zijn geworden kunnen goed opgepoetst worden met een zilverpoets doek. Soms geeft dit niet het gewenste resultaat. Neem dat altijd even contact met ons op, wij kunnen jouw sieraad vast en zeker weer laten schitteren.

Wij krijgen wel eens de vraag of de sieraden dan wel van écht zilver gemaakt zijn. Het antwoord is vrij simpel; juist bij zwart worden van zilveren sieraden, kun je ervan uit gaan dat het gemaakt is van écht zilver. Andere edelmetalen hebben namelijk een andere manier van oxideren of oxideren soms helemaal niet. Het zwart worden van zilveren sieraden komt bij alle zilvergehaltes voor, dus ook bij de .925 legering die wij bij DiamondsByMe gebruiken. Lees hier alles over onze zilver legering.

Onderhoud gouden sieraden

Ook gouden sieraden kunnen er na verloop van tijd minder stralend uitzien. Zoals al eerder verteld, kan dit komen doordat de sieraden in contact komen met andere voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan het mee tikken op de maat van een liedje, op de pook van de auto. Of het tillen van zware voorwerpen.

Zeker ringen zullen sneller beschadigen, daar deze om de vingers gedragen worden en dagelijks in contact komen met andere materialen.

Een gouden sieraad kan natuurlijk altijd opgeknapt worden, zodat deze weer zal schitteren. Je kan alleen zelf ook wat dingen doen of juist laten om ervoor te zorgen dat de sieraden mooier blijven.
Net als bij zilveren sieraden raden wij het aan om sieraden tijdens (zware) werkzaamheden, zwemmen, schoonmaken of slapen af te doen. Veel mensen houden hun sieraden om tijdens het slapen, maar juist in de nachtelijke uren kun je veel bewegen en zelfs vast komen te zitten met bijvoorbeeld een armband of ketting. Wij raden daarom altijd aan sieraden af te doen als je naar bed gaat.

Is je gouden sieraad een beetje dof geworden? Zelf kun je deze makkelijk weer laten stralen door een lauw warm sopje te maken met een beetje groene zeep en het sieraad met een zachte doek of tandenborstel schoon te poetsen. Natuurlijk bestaan er ook poetsdoeken voor gouden sieraden. Hiermee kun je jouw mooie sieraad weer net even wat meer laten glimmen.

Gouden sieraden welke gemaakt zijn van een hoger gehalte goud, zijn zachter en zullen dus eerder beschadigen. Het is raadzaam om hier dus extra alert op te zijn.
Gouden sieraden met een lager goud gehalte, zijn harder en kunnen iets meer hebben. Meer over de verschillende gehaltes lees je hier.

Onderhoud platina sieraden

Platina is een edelmetaal dat van zichzelf vrij hard is, naast het feit dat het moeilijker te verwerken is, zal dit materiaal ook minder snel krassen of slijten. En dit edelmetaal heeft dus in vergelijking met bijvoorbeeld zilver of witgoud veel minder zorg achteraf nodig.

Platina sieraden zullen over het algemeen dan ook veel langer mooi en stralend blijven. Daarom wordt platina ook gezien als het sterkste en meest duurzame materiaal. Dit “metaal zonder zwakheden” wordt dan ook veelal gekozen voor verlovingsringen en trouwringen.

Uiterlijk kunnen ook platina sieraden na verloop van tijd wel wat doffer worden. Zelf kun je de sieraden oppoetsen met een zachte vochtige doek of borstel. Hiermee zul je wat vet en vuil kunnen verwijderen. Het echt laten glanzen van de platina sieraden zal niet goed gaan met een poetsdoek. Wij raden aan om platina sieraden door een juwelier op te laten knappen. Wij staan altijd voor je klaar om jouw platina sieraad weer te laten glanzen.
Wil je meer weten over dit prachtige edelmetaal, klik hier om alles over platina te lezen.

Onderhoud edelstenen sieraden

Door fel zonlicht kan de kleur van een edelsteen nadelig beïnvloed worden. Sommige edelstenen zijn hier extra gevoelig voor, denk bijvoorbeeld aan amethyst, aquamarijn en rookkwarts. Als deze langere tijd worden blootgesteld aan (fel) zonlicht kunnen de edelstenen verkleuren.
Let daarom bij fijne zonvakanties goed op welke sieraden je omhoudt of welke je beter thuis kunt laten.

Daarnaast kunnen parfum of diverse zeepsoorten ook invloed hebben op de edelsteen. Ons advies is om tijdens het schoonmaken alle sieraden af te doen. Zoals je hebt kunnen lezen hebben chemische schoonmaakmiddelen ook een negatieve invloed op edelmetalen. Daarom is het verstandig om geen enkel sieraad in contact te laten komen met schoonmaakmiddelen.

Parels kunnen hun mooie glans verliezen door contact met cosmetica of door wrijving langs materialen, oppervlakten en zelfs kleding.

Onderhoud diamanten sieraden

Het mooiste van de diamant is het prachtige vuur, de schittering die je ziet. Door huidvet, olie, zeep of cremes kan deze schittering minder worden en de diamant haar glans verliezen. Het is daarom ook belangrijk om de diamant één keer in de maand goed schoon te maken.
Hierdoor zal de diamant zijn prachtige glans behouden.
Met een sopje van groene zeep en lauwwarm water kun je de diamant school poetsen. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel. De haren van de tandenborstel zullen goed tussen de zetting komen, zodat ook daar het vuil en vet verwijderd wordt.
Als je klaar bent, dien je de diamant goed af te spoelen om ervoor te zorgen dat de zeepresten verwijderd worden. Het sieraad met de diamant kun je daarna droog maken met een zachte pluisvrije doek.

Uiteraard is het ook mogelijk om jouw diamanten sieraad door ons te laten schoonmaken. Wij kunnen dan direct de zetting van de diamant controleren, want zoals je zult begrijpen kan dit stukje edelmetaal slijten en je wilt natuurlijk niet die prachtige diamant verliezen. Laat je sieraad dus ongeveer 1 keer in het jaar controleren.
Diamant is dan wel de hardste edelsteen, ook diamant kan beschadigen. Een diamant is opgebouwd uit verschillende facetten, vlakken. Als je de diamant heel hard langs een stenen muur haalt zal de diamant zelf niet beschadigen, maar de vlakken kunnen natuurlijk wel wat beschadigingen oplopen. Ga dus altijd netjes en zorgvuldig met je diamant om.