Platina juwelen | DiamondsByMe

Platina

Wil jij een sieraad dat mooi van kleur blijft, niet zo snel beschadigt en prachtig matcht met een diamant?

Kies dan voor platina!

Van alle edelmetalen is dit van nature zilverwitte edelmetaal ongetwijfeld het meest geschikt om in juwelen te gebruiken. Platina is het sterkste en meest duurzame materiaal. Daarnaast is de combinatie van een schitterende diamant in een platina sieraad pérfect. De zilverwitte glans van platina versterkt de sparkle van de diamant. Deze combinatie wordt dan ook veelal gekozen als verlovingsring of trouwring.

Voor- en nadelen platina

Het is een eer voor iedere goudsmid om met dit prachtige materiaal te werken. Doordat een gepolijste platina ring lang zijn schitterende glans zal behouden, blijft dit meesterwerk van de goudsmid een jarenlange eye catcher. Omdat platina zo'n hard edelmetaal is, kost het de goudsmid wel wat meer tijd om dit materiaal te verwerken in een sieraad. Hierdoor ligt de levertijd van platina juwelen iets hoger dan bij gouden of zilveren juwelen. Dit is het uiteindelijk meer dan waard. Platina vergt van alle edelmetalen het minste onderhoud achteraf, is niet heel erg gevoelig voor krasjes en butsjes én zal zijn prachtige witte glans lang behouden.

Daarnaast is platina hypoallergeen, dit betekent dat de kans op allergische reacties tijdens het dragen van een platina sieraad heel klein is. Platina wordt ook wel “het metaal zonder zwakheden” genoemd. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld dat Platina een hoge corrosiebestendigheid heeft. Dit betekent dat lucht geen invloed zal hebben op platina. Daarnaast zal het ook niet kunnen roesten door zoutzuur, halogenen en cyaniden.

De prijs van platina juwelen ligt hoger dan zilveren of gouden juwelen. Dit komt mede door de schaarsheid van dit edelmetaal. Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar platina wordt gedolven. De vijf grootste leveranciers van platina zijn: Zuid-Afrika, Rusland, Canada, Zimbabwe en de Verenigde Staten. Vaak is het zelfs zo dat er niet specifiek naar platina gezocht wordt, maar dat dit bij de winning van Nikkel tevoorschijn komt.

Platina legering

Platina wordt bijna in zijn zuiverste vorm verwerkt in juwelen. Het platina gehalte in een legering moet minstens 95% zijn om als platina verkocht te mogen worden. De overige 5% kan bestaan uit Iridium, Palladium, Rhodium, Koper, Titanium of Cobalt. Ons platina wordt gelegeerd met cobalt. Bij DiamondsByMe gebruiken wij 950PT. Hieronder staan de keurtekens welke bij de Waarborg in onze platina juwelen gestempeld worden.Platina vs goud

Platina is vijf keer zeldzamer en zuiverder dan goud. Daarnaast bestaat puur witgoud niet, maar wordt deze witte glans aangebracht door het sieraad te rhodineren. Platina heeft van zichzelf een natuurlijke witte kleur en zal op termijn geen lichtgele gloed krijgt, zoals bij witgouden juwelen wel het geval is.
Platina is zeldzamer en dus kostbaarder dan goud. Er wordt jaarlijks slechts 160 ton platina gewonnen. In vergelijking met de 1.500 ton goud die jaarlijks gewonnen wordt is dit natuurlijk erg weinig. De prijs van edelmetaal wordt daarnaast bepaald door gewicht. Platina weegt meer dan goud, mede daardoor is dit edelmetaal ook kostbaarder.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat (wit)goud geen prachtig edelmetaal is, meer hierover lees je hier. Beide edelmetalen hebben voor- en nadelen, DiamondsByMe helpt je graag de juiste keuze te maken. Klik hier om meer te lezen over het onderhoud van platina juwelen.

Klik hier voor een overzicht van al onze sieraden in platina: